Zlatibor

O Zlatiboru

Zlatibor je lekovita banja, rekreativni centar, skijalište, centar kulturnih dešavanja i okupljanja ljudi sa svih strana. Brojna izletišta, povezanost sa svim okolnim turističkim destinacijama, Drvengrad, Šarganska osmica, Višegrad, Tara, Drinska regata, Tornik, su više nego dovoljan razlog da se izabere boravak i odmor na ovoj veličanstvenoj planini!

Zlatiboru je teško odoleti, jer svako ko je ikada došao ponovo se vraća.
Mnogo čega ima na Zlatiboru i u njegovoj okolini što bi duši prijalo, što bi je odmorilo i oporavilo od silnih rana zadobijenih u životnim borbama!

Lepote Zlatibora

Sve potrebe svakoga su zadovoljene, i za decu i za odrasle sve je pretvoreno u zabavu i doživljaj. Deci, škole skijanja, jahanja, plivanja.. Odraslima, kafici, diskoteke, noćni klubovi, igraonice, kladionice, bazeni, fitness programi, saune, masaže, teniski tereni, golf tereni, košarkaška igrališta, tereni za mali fudbal. Neograničeni momenti zabave i izbori.

Kad sve utihne, kad noć obavije polje, vrhove i pustare, ostaju upaljeni lampioni, borovi, i tišina. Svi spavaju tada i sanjaju zagrljeni Zlatiborskim mirom!

Uobičajeno, posećuju se izletišta, ali ko hoće i sam da hoda i upoznaje ovu planinu punu duha i lepote, može se popeti na Tornik u čijem podnožju leži kristalno jezero slatke vode, može se uputiti na brdo Čigota sa koga se vide vrhovi bosanskih planina, mogu planinariti kroz šume i niz brze planinske reke.

Zlatibor - Rekordna Poseta Turista

Zlatibor, kao najatraktivniju turističku destinaciju u Srbiji tokom godine posete brojni kako domaći tako i inostrani turisti.

Zlatibor svake godine ostvaruje rekordne rezultate po broju noćenja, a domaćini se trude da novitetima i atraktivnim događajima upotpune turističku ponudu.

Širokoj lepezi atraktivnih sadržaja su se pridružili Dino park najveći na Balkanu, kao I razni avantura parkovi sa sadržajem za sve uzraste.

Ruža vetrova i miris borova uz veliki broj sunčanih dana učiniće vas boravak na Zlatiboru nezaboravnim. Osim predivne prirode koju Zlatibor nudi, tu su restorani, kafici, poslastičarnice i klubovi, kao i razni drugi sadržaji za opuštanje i zabavu.

Okolina Zlatibora

Okolina Zlatibora je poznata po brojnim izletištima , od kojih su najpopularniji:

Ski centar Tornik, Etno selo Sirogojno, Vodopadi u Gostilju, Potpećka pećina, Stara crkva u Jablanici, Rezervat Uvac, Mokra Gora, Mećavnik, Višegrad – Andrićgrad i Nacionalni park Tara.

Udaljenost

Udaljenost Zlatibora od navedenih lokacija:

Beograd – 230 km, Novi Sad – 300 km, Jadransko more – 300 km, Tara – 44 km, Sirogojno – 25 km, Sarajevo – 184 km, Mokra Gora – 38 km, Višegrad – 65 km, Rezervat Uvac – 85 km

ATRAKTIVNE LOKACIJE I IZLETI

ANDRIĆ GRAD

Andrićgrad ili Kamengrad je grad, kulturni centar i vrsta etno-sela, koji se nalazi na lokaciji Ušće na samom ušću reka Drina i Rzav u Višegradu čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica. Za posetioce je otvoren 5. jula 2012

KANJON UVCA

Kanjon Uvca nalazi se u severnom delu Pešterske visoravni, između Sjenice i Nove Varoši, između planina Javor i Zlatar. Kanjon Uvca poznat je po svojim uklještenim meandrima, koje je reka usekla u krečnjačku stenu.

MOKRA GORA

Mokra Gora je naseljeno mesto u gradu Užicu u Zlatiborskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 549 stanovnika. Ime selu je dao njegov aga Mustaj -beg iz Priboja. Kažu da je tu zakonačila neka vojska i ložila sirovu goru (drva) na vatru, pa su govorili : ’’ ala je ova gora mokra’’, pa je tako nastalo ime Mokra Gora.

SIROGOJNO

Sirogojno se nalazi u istočnom delu Zlatibora. Crkva Svetih Petra i Pavla sagrađena je 1821. godine i stavljena je pod zaštitu države. U njoj se čuvaju mnoge vrednosti, poput vrata u duborezu i više ikona iz 19. veka, a na njenim zidovima su upisana imena izginulih ratnika iz Prvog svetskog rata.